Związek Górnośląski – Koło Tychy
niedziela Styczeń 21st 2018

Treści własne

Archiwa

Racuszki jak pączki

Składniki:
- 4 szklanki mąki
- 3 jajka
- proszek do pieczenia (3 łyżeczki)
-1 szklanka zsiadłego lub słodkiego mleka
-cukier waniliowy
-szczypta soli
-ok. 1 kg smalcu lub ceresu (do smażenia)
-cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki (oprócz smalcu) wymieszać dokładnie drewnianą łyżką, aż ciasto będzie od niej odchodziło.
Na mocno rozgrzany tłuszcz kłaść ciasto łyżką metalową.
Rumienić z obu stron.
Po wyjęciu osączyć na bibule, a następnie posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO

źródło: „Nowa Kuchnia Śląska” pod redakcją O.Słomczyńska, St.Sochacka – Instytut Śląski w Oplu – 1986

Komentuj